Cataluña Económica

Edit Content

Revista

Suscripciones

El Govern aposta per la innovació mitjançant la compra pública

L’administració catalana presenta 21 projectes, cofinançats amb fons europeus, perquè les empreses ofereixin solucions innovadores en àmbits diversos.

El Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat ha posat en marxa la primera edició del Programa de Compra Pública d’Innovació (CPI) de la RIS3CAT 2030, que busca un canvi radical en la manera de planificar les compres de serveis que fan les administracions i a través del qual es vol impulsar la competitivitat de les empreses, d’una banda, i millorar l’eficiència i la qualitat dels serveis públics, de l’altra.

El canvi consisteix a deixar d’especificar el producte concret que cal comprar (un bolígraf) per passar a definir les necessitats que cal cobrir i les funcionalitats que haurà de tenir el nou producte o servei (una eina per escriure) i obrir, així, la porta a la creació i la recerca per part de les empreses, els centres tecnològics i les universitats.

Dit d’una altra manera, la CPI és un instrument de foment de la innovació tecnològica del teixit empresarial a través de la contractació pública que vol impulsar la col·laboració publicoprivada; possibilitar l’obertura de nous mercats per a empreses innovadores de base tecnològica (startups); i consolidar el procés de transformació de l’Administració Pública basat en la innovació.

El passat 4 de maig el Govern va fer un acte públic a Barcelona per presentar el Programa de CPI davant més de 200 empreses.

“Des del Govern impulsem la col·laboració publicoprivada a través de la compra pública amb l’objectiu de resoldre les necessitats de l’administració i la societat. Sumar idees per avançar. Volem que un programa intel·ligent com aquest doni respostes intel·ligents als reptes de la Catalunya del futur”, assegura el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró.

De la IA al metavers

La Generalitat ha posat en marxa la primera edició d’aquest programa de CPIamb un total de 21 projectes de desenvolupament i adaptació de tecnologia, dissenyats per diferents unitats i departaments del Govern, que es posaran a disposició de les empreses tecnològiques interessades en àmbits molt diversos com ara la seguretat i les emergències, el medi ambient, la gestió d’infraestructures i el coneixement. L’import de la licitació és d’un total de 4,2 milions d’euros (200.000 euros per projectes, IVA inclòs) que estaran cofinançats amb fons europeus (FEDER). L’adjudicació dels contractes será a la tardor, i s’han d’executar i implementar en fase pilot durant l’any 2023.

Es tracta de projectes com ara el disseny de drons per millorar la gestió de les emergències i la seguretat, el treball amb intel·ligència artificial (IA) per aspectes tan diferents com la millora de la gestió de l’aigua o la prevenció d’escenaris de risc en centres penitenciaris. Entre aquestes solucions innovadores figura també la creació d’un programa de reducció de la contaminació acústica, la implementació de tecnologia per detectar animals a la carretera i reduir els accidents de trànsit, la posada en marxa de bessons digitals d’institucions públiques al metavers, el posicionament per satèl·lit en ferrocarrils, una plataforma de gestió de comunitats energètiques, el disseny d’una aplicació mòbil per millorar la comunicació entre escoles i famílies, o el desenvolupament de tecnologia capaç de monitoritzar bestiar en zones d’alta muntanya amb problemes de cobertura.

La primera edició del Programa ha estat impulsat pel Departament d’Economia i Hisenda, en coordinació amb el Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori i amb la col·laboració dels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Educació, Empresa i Treball, Interior, Justícia, Recerca i Universitats.

La RIS3CAT, un projecte europeu

La RIS3CAT 2030 és l’eina amb què s’ha dotat la Generalitat per atendre l’exigència de la Comissió Europea (CE) que els estats i les regions de la Unió Europea (UE) elaborin estratègies per a transformar la societat i l’economia a través de la innovació i el coneixement, i en base a un model més verd, digital, resilient i just. L’objectiu és afavorir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador. En el període 2014-2020, la Generalitat ja va impulsar projectes per valor de 936 milions d’euros, executats per 563 entitats. En el marc financer europeu 2021-2027, la Generalitat ha actualitzat el programa amb la RIS3CAT 2030. Una de les primeres i més importants accions és el Programa de Compra Pública d’Innovació (CPI).

Comparte este artículo